Parasol schoonmaken

  1. Home
  2. Parasols
  3. Parasol schoonmaken

Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken?

Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken? Deze vraag komt vaak op aan het einde van een zomerseizoen. Een parasoldoek kan er immers vies uit zien of groen aanslaan. Het is dus tijd voor onderhoud.

Parasol schoonmaken in 5 stappen

Stap 1: Parasol tussendoor schoonmaken (onderhoud)
Er kunnen vele dingen op je parasoldoeken vallen. Denk maar aan vogelpoep, bladeren, takken etc. Zorg ervoor dat je dit regelmatig tussendoor schoon maakt. Aan het einde heb je hier alleen maar profijt van.
Een parasol behoudt zijn kwaliteit door het met regelmaat schoon te maken. Stof en vuil kunnen met een droge doek of zachte borstel van een parasoldoek worden verwijderd. Is het vuil in het doek getrokken en verdwijnt het niet met een droge doek of borstel? Maak de parasol dan schoon met water en groene zeep.

Stap 2: Werken met een zachte borstel en groene zeep
Veel parasols zijn geïmpregneerd. Ga daarom niet te enthousiast aan de gang met een borstel of spons. Hiermee kun je deze beschermlaag aantasten. Ga met lauw water en een zachte borstel aan de slag. Laat vervolgens het doek goed drogen.

Stap 3: Spons en zeeoplossing
De parasol grondig wassen gaat goed met een spons. Maak het doek eerst goed nat met de tuinslang. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit. Wrijf vervolgens het doek in met een spons en een milde zeepoplossing. Spuit het doek vervolgens weer helemaal af met de tuinslang en laat het doek goed opdrogen.

schoonmaakspullen voor parasol schoonmaken

Stap 4: Parasoldoek beschermen
Behandel het doek van jouw parasol met een speciaal protectie middel. Zorg dat het parasolhoes goed schoon is voordat je een beschermmiddel gebruikt. Was bijvoorbeeld het doek eerst, zoals hier boven beschreven. Laat het doek vervolgens goed drogen voordat je het parasol beschermmiddel gebruikt. Schud de fles met de vloeistof goed. Breng vervolgens een laag aan op het schone, droge doek, totdat het hele doek doorweekt is. Breng deze laag aan met de bijgeleverde doek. Laat het doek vervolgens goed drogen. Voor optimale bescherming kun je de behandeling herhalen.
Berg de parasol op in een speciale beschermhoes op een droge, beschutte plek. Zorg dat je dit alleen doet met een droge parasoldoek. Anders kunnen er blijvende vlekken, kringen of zelfs verkleuringen op komen. Een beschermhoes houdt de parasol niet alleen vrij van stof en vuil, het beschermt ook tegen ongedierte die graag tussen een parsoldoek kruipen om droog te kunnen overwinteren.

Stap 5: Parasol na schoonmaken opbergen
Tegen de herfst gebruiken we de parasol steeds minder vaak. Merk je dat je hem niet meer nodig hebt in de tuin? Een volgend punt om over na te denken is de locatie waar de parasol wordt opgeslagen. Kan dit alleen buiten, berg de parasol dan droog op in de hoes. Kan dit binnen, gebruik dan ook de hoes, maar zorg dat de parasol rechtop kan blijven staan. Ongedierte zoekt in de winter namelijk een warme beschutte plek om te overwinteren, en het doek van de parasol biedt hen net de beschutte en droge plek die ze nodig hebben. Geef ongedierte dus niet de kans om zich in het doek te nestelen.

Op zoek naar een kwalitatieve parasol? Neem een kijkje in ons assortiment. Of lees in onze blog hoe u kiest voor de juiste horeca parasol.

Menu